logo
selecteer taal   select english    select dutch
Kwaliteitsresearch voor Professionele Beleggers
ALGEMEEN

Sinds 1986 adviseert Financiële Diensten Amsterdam (FDA) professionele beleggers op basis van een combinatie van onafhankelijke aandelenresearch en macro-economische analyse.
  • Objectief: FDA is volledig onafhankelijk en vrij van potentiële belangenconflicten. Onze klanten betalen ons rechtstreeks voor ons advies en onze research. FDA is geen effectenbemiddelaar en verkrijgt derhalve geen inkomsten uit door cliënten uitgevoerde transacties.
  • Doelgericht en betrouwbaar: FDA streeft naar de hoogst mogelijke researchkwaliteit binnen een zorgvuldig geselecteerd universum van blue chip bedrijven.
  • Transparante methodologie: Beleggingsmogelijkheden worden weergegeven in een overzichtelijke risico-rendementsmatrix, die continu onze voorkeuren aangeeft binnen het research universum.
  • Verantwoordelijk: Corporate governance en maatschappelijk verantwoord beleggen zijn integrale onderdelen van een bedrijfsanalyse.
  • Betaalbaar: FDA’s vergoeding is gerelateerd aan de toegevoegde waarde die behaald wordt voor de klant.


PRODUCTEN

Onze klanten (pensioenfondsen, banken, 'family offices', goede-doelenfondsen en andere beleggers) hebben op verschillende manieren baat bij FDA’s expertise, afhankelijk van de omvang en karakteristieken van hun portefeuille:
  • toegang tot het on-line researchsysteem, FDA Consultancy, met daarin de dagelijkse analyses van het FDA team
  • portefeuille advies, inclusief persoonlijke assistentie, toegang tot FDA Consultancy en statistische data analyses en rapportages
  • maatwerk: oplossingen aangepast aan de behoeften van de klant


Voorbeeldrapporten
pdf documentsIntuitive Surgical Company Analysis (23 jan 2017)
pdf documentsTesla Inc Company Analysis (11 jul 2017)
pdf documentsVisa Company Analysis (9 jan 2018)
pdf documentsFDA Investment Trends (15 mrt 2019)
PORTEFEUILLES

De toegevoegde waarde van onze research komt het best tot uiting in een gedisciplineerd beleggingsproces en een onderscheidend rendement, zoals de FDA Blue Chips Equity modelportefeuille laat zien.


Portefeuille rendement


rendement % 20-3-2019ult. jr.12mndavd.*avd.**
portefeuille15.315.2372.610.3
benchmark13.110.0202.77.2
outperformance2.25.2169.93.1
benchmark: EUR-US Equity Composite TR (50/50)
omzet % ult. jr.12mnd avd.**
omzet***1.611.7 12.2
aantal maanden outperformance %12mnd avd.**
outperformance / totaal 8 / 12 117 / 188
* portefeuille aanvangsdatum 30-6-2003
** jaarbasis
*** Omzet is de waarde van de verkooptransacties gedeeld door de gemiddelde waarde van de portefeuille over een periode.

Voor het bereiken van optimale transparantie worden alle portefeuillewijzigingen gemotiveerd.

Recente portefeuillewijzigingen
06 mrtBooking Holdingsbijgekocht[motivatie]

Booking Holdings behaalde aanhoudende groei van marktaandeel in recente kwartalen, al vertraagde de omzet- en winstgroei nu het bedrijf al een aanzienlijke omvang heeft bereikt. De groeivertraging zal waarschijnlijk aanhouden. Niettemin biedt de aanhoudende verbetering van de concurrentiepositie van 's werelds grootste online boekingsplatform de mogelijkheid tot verdere winstgroei in meerdere marktsegmenten. De belangrijkste markt voor Booking is Europa, waar het een dominant marktaandeel heeft. Europa zal een populaire bestemming blijven voor zowel westerse toeristen als bezoekers uit China en India, waar welvaartsverbetering de reislust doet toenemen. Het concern wordt bovendien goed aangestuurd, zo blijkt uit de strategische keuzes die het concern maakt. Van de recente koersdaling wordt gebruik gemaakt om het belang in Booking Holdings te verhogen.

13 febCelgene Corporationverkocht[motivatie]

Celgene presteert goed op een stand-alone basis, zoals blijkt uit de kwartaal- en jaarresultaten, terwijl de vooruitzichten sterk zijn getuige de uitgebreide pijplijn. Het bedrijf is echter vastbesloten om te worden overgenomen door Bristol-Myers Squibb. Na een overname kan Celgene profiteren van extra middelen om zijn portfolio te commercialiseren. Maar met de voorgestelde overname en betaling voor een groot deel in aandelen van Bristol-Myers Squibb, zal het verwachte rendement op Celgene aandelen in principe afhankelijk zijn van de prestaties van Bristol-Myers Squibb. Het belangrijkste product van dit bedrijf, Opdivo, wordt geconfronteerd met een steeds sterkere concurrentie van Merck & Co's rivaliserende medicijn Keytruda. Bristol-Myers Squibb heeft onlangs aangekondigd de aanvraag van Opdivo in te trekken voor eerstelijnsbehandeling voor gevorderde niet-kleincellige longkanker bij patiënten. Dit is een aanzienlijke tegenslag. Tegen deze achtergrond zijn aandelen van Celgene verkocht ten gunste van bedrijven met een beter risico-rendementsprofiel.

13 febGileadgekocht[motivatie]

Gilead boekte aanzienlijke vooruitgang in de pijplijn in de eindfase, dankzij de aanhoudende sterke groei van zijn hiv-behandelingen en meer duidelijkheid over de verwachte inkomsten vanuit hepatitis C-middelen. Vanaf 2019 zal de groei van de hiv-behandelingen naar verwachting ruimschoots opwegen tegen de verdere afname van hepatitis C tot een niveau van ongeveer 13 procent van de omzet. Gilead profiteert van de aanhoudende sterke vraag naar nieuwere HIV-behandelingen. Bovendien zijn er nog steeds grote groeimogelijkheden voor het hiv-preventiegeneesmiddel van Gilead dat wordt aangewakkerd door preventieprogramma's vanuit de Amerikaanse overheid. In de afgelopen twee jaar heeft Gilead door acquisities de markt voor oncologische celtherapie betreden. Het bedrijf is samen met Celgene en Novartis een van de weinige specialisten die na verloop van tijd deze aanzienlijke markt kan veroveren. In de pijplijn heeft het concern opmerkelijke vooruitgang geboekt met Filgotinib, een behandeling die zich richt op grote marktsegmenten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Uitgebreide tests hebben aangetoond dat de behandeling effectiever is en een beter veiligheidsprofiel heeft dan de huidige producten.

16 janS&P Globalgereduceerd[motivatie]

S&P Global heeft de dominante positie in financiële diensten kunnen uitbreiden ook nadat de druk van de regelgeving op de kapitaal- en grondstoffenmarkten toenam in de nasleep van de financiële crisis. Het bedrijf is goed gepositioneerd om verder marktaandeel te winnen in ratings, data-analyse en indices. Ondanks tijdelijk moeilijkere marktomstandigheden in de belangrijke kredietbeoordelingsactiviteiten, blijven we positief over de groeivooruitzichten van S&P Global op lange termijn. Desalniettemin, is de positie in de portefeuille enigszins verlaagd om ruimte te maken voor nieuwe beleggingsmogelijkheden die ook een aantrekkelijk opwaarts potentieel bieden.

16 janHome Depotgereduceerd[motivatie]

Als marktleider in de doe-het-zelf-markt in de VS is Home Depot erin geslaagd zijn positie ten opzichte van kleinere concurrenten te verstevigen en zijn winstmarge te vergroten in het voorbije decennium. Het concern is goed gepositioneerd in de snelgroeiende en meer winstgevende toelevering van bouwmaterialen aan professionele klanten, terwijl de investeringen in ecommerce de toekomstige groei zullen ondersteunen. Home Depot zal ook blijven profiteren van de aanhoudend gunstige economische omgeving in de VS. De ontwikkelingen in de Amerikaanse huizenmarkt zullen echter een normalisering te zien geven ten opzichte van de voorbij snelle groei als gevolg van het herstel van de financiële crisis. Dit beperkt het verder opwaarts potentieel van de aandelen in de komende kwartalen. De weging van Home Depot in de portefeuille is gereduceerd om plaats te maken voor andere beleggingskandidaten.